Freediving

FREE YOUR MIND!

první škola freedivingu v Čechách

Tři týdny freedivingu

(08.10.08) Časopis Potápění

První článek pro Potápění 2/2002 o uskutečněném mistrovství světa ve freedivingu vloni na Ibize končil nadějí, že na vrcholnou akci další sezóny bude český tým lépe připraven a z tajemného freedivingu se i u nás stane sportovní odvětví. O disciplínách freedivingu jsme psali v Potápění 4/2002. Ostrá prověrka našich příprav v podobě světového poháru Pacifik Cup of Freediving 2002 na Havaji se blíží mílovými kroky, zatímco první fandové volného potápění již měli možnost absolvovat kurz.

Pro naplnění obou nadějí bylo třeba zajistit odpovídající podmínky. Trénink freedivingu vyžaduje kromě vybavení i vhodnou lokalitu a zázemí, které může poskytnout buď základna s dobrým profilem dna v blízkosti nebo také loď. Volba nakonec padla na 13-ti metrovou loď Sáru, která je určená až pro 10 potápečů a kotví v přístavu Sukošan nedaleko lokalit Dutého Otoku a Kornatského souostroví. Tato volba se ukázala především pro ohromnou mobilnost lodě a praktičnost pro naše účely jako správná.

První týden na lodi byl vyhrazen premiérovému kurzu freediving, kterého se zůčastnili největší nadšenci z Čech i ze Slovenska. Kurz byl veden po vzoru Umberta Pelizzaruho – jeden půlden praktického výcviku byl věnován statické apnoi a druhý půlden hloubkovému potápění. Na teorii a diskuze zbývalo díky vzájemné blízkosti všech na lodi vždycky dost času. Poslední den kurzu jsme připravili simulovaný závod v obcu disciplínách. V duchu velkého zájmu o věc probíhal celý kurz a odpovídaly tomu i výsledky. Dosažené časy ve statické apnoi se pohybovali mezi 4 až 5:33 min. Hloubky byly v rozmezí 25-35m.

Další dva týdny mělo na lodi probíhat první soustředění jádra našeho týmu pod vedením Martina Štěpánka. Scénář se ovšem trochu změnil, protože Martin byl svým trenérem Kirkem Krackem odvolán nazpět do USA na jinou akci. Nicméně původního plánu jsme se vcelku drželi i přesto a další dva týdny jsme využili kromě našeho běžného tréninku také k potápění na pěkných lokalitách, focení nad i pod vodou a také k filmování. Náš nový přítel Mirek Hrdý, ač je jeho filmařská specializace spíš v oblasti přírodovědné tématiky, se rozhodl natočit o našem týmu a jeho přípravách na světový pohár dokument. Ten se objeví jednak v televizi, ale asi také na filmových festivalech. Ještě tedy zvládnout druhé soustředění na lodi (tentokrát naštěstí i s naším šampiónem) a potom aloha …

© 2024 Freediving.cz® | Starší verze webu |